onsdag 27 april 2016

Arbetsplatsens utformning

Arbetsplatsens utformning. Där finns regler om dagsljus, luftkvalitet, belysning, buller, transportvägar med mera. Att utforma en arbetsplats så att den blir trivsam och ändamålsenlig är en nyckelfråga för många företag och organisationer. Den gäller i stort sett alla arbetsplatser.


Här finns regler om till exempel ventilation, belysning, dagsljus, utrymning och tillräckliga arbetsutrymmen. Det finns också regler om att arbetsplatser ska vara tillgängliga för så många som möjligt på lika villkor.

En bra utformning av arbetsplatsen är en förutsättning för en god arbetsmiljö. I stort sett allt avgörs redan vid projekteringen av byggnader och anläggningar. Det är stor skillnad på att arbeta vid ett löpande ban i ett öppet kontor eller i en operationssal. Hur arbetsplatsen ser ut handlar inte bara om maskiner och lokaler.


Belysningen och arbetsplatsens utformning ska vara sådana att man med tillfredsställande säkerhet och utan onödiga anpassningssvårigheter kan förflytta sig mellan eller i olika lokaler eller arbetsområden med skilda belysningsförhållanden. Bland annat kommer nya regler om byggherrars, Bas-P och projektörers ansvar för arbetsmiljön på den färdiga arbetsplatsen och skärpta regler om tillgänglighet.


Att arbetsplatsen är trivsam och utformad för de specifika arbetsuppgifter som ska genomföras är viktigt både för företaget och de anställda. Tillgång till bra luft, en säker omgivning, vacker inredning, kroppsvänliga möbler och redskap gör arbetsmiljön bättre.

Då minskar risken för bländning och reflexer från infallande ljus. Störande dagsljus ska kunna skärmas av, t ex med persienner. Föreskrifterna gäller utformningen av arbetsplatser.


De tar bland annat upp krav och råd om inomhusklimat och ventilation, dagsljus och belysning, personalutrymmen och utrymning. Nytt är bland annat regler om byggherrars, Bas-P:s och projektörers ansvar för arbetsmiljön på den färdiga arbetsplatsen och skärpta regler om tillgänglighet.


Från den april gäller nya föreskrifter om arbetsplatsens utformning. Språket är tydligare, men den som räknar med entydiga besked riskerar att bli besviken. ANNONS Det behövs ett nytänkande kring hur vi kan utforma ett arbetsliv för alla, hur arbetsgivare får tillgång till kompetens från olikheter och hur arbetsplatsen kan fungera för människor med olika behov – både fysiskt, psykosocialt och kognitivt.


Universell utformning av arbetsplatser är en innovativ modell och en väg framåt. Utrymning, larm och brandskydd. Alla arbetstagare, oavsett funktionsförmåga, ska kunna utrymma.


Det betyder att du som arbetsgivare och ytterst ansvarig för arbetsmiljön måste följa föreskrifterna. Det är därför hög tid för branschen att sätta sig in i ändringarna. Fram till årsskiftet hänvisar både till den gamla och nya AFS:en.


Det kan vara ett kontor, verksta sitt eget hem, ett jordbruk m. Allmän skyddsrond kontor. Enligt föreskrifter om arbetsplatsens utformning skall alla arbetsplatser, arbetslokaler och personalutrymmen ha gott om area och fri höjd samt vara utformade, möblerade och anpassade för personalen.

De skall vara lätta och säkra och tillgängliga till varandra. Få men tydliga föreskrifter är att föredra då det bättre möjliggör efterlevnaden av bestämmelserna. Har du eget rum, sitter i kontorslandskap eller jobbar i ett aktivitetsbaserat kontor?


Aram Seddigh har jämfört sex olika kontorstyper i sin avhandling om hur arbetssätt och arbetsplatsens utformning påverkar prestationsförmågan. Han är filosofie doktor, legitimerad psykolog och ekonom, verksam vid Stressforskningsinstitutet och Handelshögskolan i Stockholm. Chefer behöver anpassa krav och stöd efter varje medarbetares möjligheter. Organisationen ska ge struktur, trygghet och stabilitet.


Lämplig fysisk utformning av arbetsplatsen är en viktig förutsättning för en. Bland nyheterna kan nämnas hänsyn till funktionshindrade vid större ombyggnationer eller projektering av nya arbetsplatser. UUA tar ett helhetsgrepp på arbetsmiljö, arbetssätt och kompetensförsörjning.


Lösningar som funkar i en föränderlig tid gör arbetsplatsen attraktiv och ger bättre resultat. De föreslagna föreskrifterna ska förenkla genom en mer överskådlig struktur och tydligare definitioner.


För att åstadkomma det krävs det bland annat att arbetsplatsernas utformning blir tillgängliga för alla, oavsett funktionsnedsättning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.